Lån för studenter
Att låna pengar som student är ofta inte så enkelt. Dels för att man oftast inte har några fasta inkomster och dels för att det är svårt att förutspå framtida inkomster. Det finns dock några möjligheter och även vissa saker man kan göra för att påverka möjligheten att kunna få ett lån, trots att man studerar.
Studentlån
Det finns några banker som erbjuder lån till studenter, bland annat har SEB ett studentlån där studenter kan få låna upp till 25 000 kr med låga räntor. Förutsättningarna för att få ett lån hos en bank är att man är kund i banken och har sitt studiebidrag insatt på bankens konto. Man ska även ha en god bankhistorik där man har skött sina åtaganden. Utöver detta gör banken en traditionell kreditprövning där man kontrollerar låntagarens betalningsförmåga och betalningsvilja. Man får bland annat inte ha några betalningsanmärkningar sedan tidigare.
När banken gör sin bedömning så ser de även till andra saker som vilka kostnader man har för boende, mat och andra utgifter. Här spelar exempelvis bostadsbidrag och andra bidrag in när de gör en bedömning för att se om det finns tillräckligt kvar varje månad för att kunna betala tillbaka på lånet.
Öka dina möjligheter till ett lån
Om man har extrajobb underlättar sådana inkomster möjligheten att få ett lån. Det krävs förstås att man kan redovisa dessa inkomster för banken så att de kan ta med dessa inkomster i deras beslutsunderlag för lånet.
Det finns även vissa snabblåneföretag som lånar ut till studenter. Vissa av dessa snabblåneföretag har så låga inkomstkrav som 40 000 kr per år, vilket man ofta klarar av att komma upp i med studielån och bidrag. Dock gör inte snabblåneföretagen någon utredning kring låntagarens hushållsekonomi, vilket kan leda till att de ibland fattar felaktiga lånebeslut som i längden drabbar den som lånar. Detta kan leda till att studenten får betalningsanmärkningar. Som student bör man undvika att ta dyra lån om man inte har absolut kontroll över att man kan återbetala dessa på kort tid.