Hur fungerar det med medlåntagare för ett privatlån?
Möjligheterna att ta lån har ökat väsentligt genom åren. Konkurrensen på lånemarknaden är hård och det finns idag ett stort utbud av banker och andra låneinstitut som erbjuder allt från traditionella bolån till privatlån utan säkerhet och SMS-lån. Villkoren för att låna pengar varierar dock stort och bankerna bedömer dina möjligheter att få din ansökan beviljad utifrån en rad punkter vid ansökningstillfället. Sådana bedömningspunkter kan exempelvis vara hur mycket pengar du vill låna, under hur lång tid du kan tänka dig att betala tillbaka lånet, hur stor din taxerade inkomst är samt hur många befintliga lån som du betalar på redan.
Att ansöka om det aktuella lånet tillsammans med en eller flera andra personer kan vara en lösning för dig som har problem att få lån beviljade på egen hand. Att ta ett lån tillsammans med någon kallas att ha medlåntagare. Olika banker har olika benämningar på medlåntagare men funktionen är i de flesta fall den samma. En medlåntagare kan vara exempelvis en maka eller make, sambo eller annan nära anhörig. Att ha medlåntagare är framförallt vanligt vid huslån och billån.
Fördelar
De fördelar som finns med att ha medlåntagare på ett lån är att i och med att det är två eller flera personer som delar betalningsansvaret så anser banken att återbetalningsförmågan är högre. En högre återbetalningsförmåga anses innebära lägre risk för banken att förlora utlånade pengar. I och med detta så ökar många gånger chansen att få lånet beviljat om du ansöker tillsammans med någon annan. Att ha medlåntagare på sitt lån kan i vissa fall också bidra till att banken beviljar bättre villkor för det aktuella lånet, såsom ett högre lånebelopp, lägre ränta och/eller andra månadskostnader.
Skyldigheter
En medlåntagare har ett solidariskt betalningsansvar gentemot banken tillsammans med låntagaren. Ett solidariskt betalningsansvar innebär att medlåntagaren har samma åtagande som låntagaren att återbetala lånade pengar till banken. Banken kan kräva vem som helst av parterna på pengarna. Att ha en medlåntagare ska inte förväxlas med att ha en borgensman (enkel borgen alternativt proprieborgen) för ett lån. Kortfattat innebär en enkel borgen att banken endast får kräva pengar då låntagaren inte kan betala själv och vid proprieborgen är borgensmannen inte avtalspart vilket dock gäller för medlåntagaren.
Vad som är viktigt att observera som medlåntagare är att du alltid måste deklarera för din del av lånet. Vid bolån står låntagare och medlåntagare på hälften av lånebeloppet var och parterna ska därmed deklarera för respektive 50 % av det lånade beloppet.
Om jag tar ett lån och min dotter är med låntagare. Om jag hastigt går bort , är det hon som får betala lånet efter mig ? Tack på förhand !
Om en medlåntagare avlider hur blir det då?
Vad händer om jag som bolåntagare blir oförmögen (sjukdom, avlider) att betala månadsavgiften, och om medlåntagare samtidigt vägrar/hävdar betalningshinder. Exekutiv auktion omgående eller?
Om jag tar ett lån och min dotter är med låntagare. Om jag hastigt går bort , är det hon som får betala lånet efter mig ? Tack på förhand ! och är i annat fall medlåntagaren skyldig att betala lånet?
Såvida det inte finns i avtalet att lånet skall skrivas av så går lånet över på din dotter. Vissa bolån har detta tex hos Handelsbanken, där skrivs halva lånet av (sist jag kollade). Dock tveksamt blancolån kör med samma regler. Så medlåntagaren får då ta över lånet tyvärr.
Har tagit lån för att lösa skulder o köpa hemgården.min särbo är medlåntagare,vad händer om jag dör?vad ska vi tänka på för försäkring.jag har egna barn även min särbo.vill ju inte att särbo ska betala för mina skulder o mina barn gör anspråk på huset om jag går bort?tack på förhand”villrådig”
Hur kan man som lånmedtagare få låntagaren att betala sin skuld. T.ex om man vet att denne har en summa med pengar att betala bort lånet med? Kan man kontakt banken som lånmedtagare och be dom titta på saken och höra med låntagaren?