Bolåneskydd
När du köper en bostad tar du bolån som kan uppgå till flera miljoner kronor. På lånet ska du betala räntor och amorteringar. Med en hög månadskostnad för din bostad finns risken att du får mycket små marginaler, genom vilket du blir känslig för förändringar i privatekonomin. Ett sätt att försäkra dig om att kunna ha ett tryggt boende är att teckna bolåneskydd till bolånet. Läs vidare så får du nyttig information om denna försäkring för ditt boende.
Grunderna i bolåneskydd
Om du drabbas av en sjukdom och inte kan arbeta eller blir arbetslös kan det bli svårt att betala de löpande kostnaderna för bostaden. Om du avlider kan dina anhöriga få svårt att bo kvar. För att undvika att husköpet förvandlas till en mardröm erbjuder de flesta banker och bolåneinstitut en försäkringsprodukt med benämningen bolåneskydd.
Bolåneskyddet består av två delar, vilka kan tecknas var för sig eller tillsammans. Det handlar dels om ett livskydd, och dels om ett låneskydd. Livskyddet gäller normalt från cirka 42 000 kronor (ett prisbasbelopp) upp till 40 prisbasbelopp. För låneskyddet är maximalt försäkringsbelopp upp till 15 000 kronor i månaden.
Livskyddet träder in om du skulle avlida. Försäkringen betalas då ut som ett engångsbelopp. Man kan i många fall likställa livskyddet med en livförsäkring, med den skillnaden att ersättningen från livskyddet är öronmärkt för att lösa lånen. Låneskyddet träder in vid arbetslöshet eller sjukdom och täcker månadskostnaderna för bostaden upp till den kostnad du har valt att försäkra.
Tänk på det här innan du tecknar bolåneskydd
- Bolåneskyddet är en praktisk försäkring som ger en trygghet i boendet. Det finns dock några saker du bör tänka på innan du kontaktar din bank för att teckna försäkringen. Här är tre viktiga punkter.
- Behöver du verkligen bolåneskyddet? – Om du har en sjukförsäkring och en livförsäkring är bolåneskyddet i det närmaste onödigt. Har du bara exempelvis en inkomstförsäkring kan du fundera på att komplettera denna för ett tryggare boende.
- Vilket försäkringsbelopp behöver du? – Det generella maxbeloppet ligger på en månadskostnad (räntor och amorteringar) på 15 000 kronor per månad. Maximalt försäkringsbelopp vid livskydd är normalt 40 prisbasbelopp. Ju högre försäkringsbelopp, desto högre premie.
- Hur lång är karenstiden? – Alla låneskydd har en karenstid. Med en lång karenstid för exempelvis arbetslöshet kan hushållskassan börja tryta ganska snabbt.