5 exempel på hur reporäntan påverkar vår privatekonomi
Reporäntan är ett av Riksbankens verktyg för att underbygga, överbygga inflation och ekonomisk tillväxt i Sverige. Genom att anpassa reporäntan utifrån de olika rådande ekonomiska klimaten, får man både på kort och lång sikt förutsättningar att klara ekonomiska hot och kriser. Samtidigt får man en stark och marknadsmässig ekonomisk plattform som ska kunna gynna Sverige på världsmarknaden. Genom reporäntan styr Riksbanken penningmängden som finns på marknaden.
Reporäntan är den ränta som bankerna får när de lånar ut eller lånar pengar av Riksbanken, vilket innebär att reporäntan direkt styr bankernas ränta för både lån och sparande. Reporäntan har även påverkan på inhemsk ekonomi och även direkt och indirekt påverkan på vår privatekonomi.
Så här påverkar reporäntan vår privatekonomi:
- En sänkt reporänta påverkar privatkonsumtionen. När riksbanken sänker reporänta får de flesta av oss mer pengar över i plånboken samtidigt som det blir billigare att handla produkter och varor på kredit. Detta gör att penningflödet ökar på marknaden vilket i sin tur även på sikt kan leda till sänkta priser i butikerna.
- När Riksbanken höjer reporäntan påverkar de alla låntagare som har rörlig ränta på sina bostadslån. Räntan blir dyrare och därmed blir bostadslånet dyrare vilket leder till mindre pengar i plånboken. En sänkt ränta har förstås en motsatt effekt och minskar räntan och ger mer pengar över i plånboken.
- Reporäntan påverkar även bostadspriserna. En låg reporänta får bostadspriserna att öka medan en hög reporänta får bostadspriserna att minska. Detta har effekt på de som ska sälja eller köpa bostad och beror på att det blir billigare att låna vid en låg reporänta vilket innebär att köpare är beredda att betala mer för bostaden än om det hade varit dyrare att låna.
- Reporäntan påverkar investeringar på bland annat börsen och sparande i olika sparfonder. När reporäntan är låg så ökar penningflödet på marknaden och investeringar i olika avkastningsprojekt som bland annat aktier, fonder med flera ökar. Samtidigt så minskar sparandet då sparräntan minskar. Vid en höjning av reporäntan så minskar istället investeringar i olika avkastningsformer och sparande i säkra sparfonder ökar.
- Reporäntan har även en direkt påverkan på valutakursen, en höjd reporänta ökar intresset för valutan och valutaspekulationer ökar och med en låg reporänta minskar valutaspekulationer. Detta påverkar även import och export av varor till och från utlandet och för oss som reser kan det bli en markant skillnad i reskassan.