Kreditupplysningar – så funkar det vid ansökan om lån
En kreditupplysning är ett verktyg som används allt oftare i olika områden av samhället för att säkerställa individers finansiella situation. Med en kreditupplysning avses uppgifter som rör personens ekonomiska förehavanden, vilket innebär att den uppger alltifrån skulder till inkomster. Siffrorna kommer från Skatteverket och inkluderar därmed endast deklarerade inkomster liksom officiella skulder. En kreditupplysning inkluderar också aktiva krediter – exempelvis avbetalningar på produkter eller kreditkort – samt vilka tillgångar det finns i form av fastighetsinnehav. Dessutom registreras alla tidigare kreditupplysningar under de senaste åren.
Kreditupplysning ett säkerhetsverktyg vid ansökan om lån
Idén med en kreditupplysning är att den ska ge långivaren en saklig grund att stå på när det gäller beslutet att låna ut pengar till den potentiella låntagaren. Eftersom inställda betalningar kan leda till ekonomisk instabilitet även på en större skala finns det regler på plats som säger att låntagaren måste vara i en tillräckligt sund ekonomisk situation för att ha möjlighet att betala tillbaka lånet. Därför tas majoriteten av alla kreditupplysningar ut av företag, banker och kreditinstitut som får låneförfrågningar från låntagare. Med en kreditupplysning går det snabbt och enkelt att bedöma kreditvärdigheten och antingen bevilja eller avslå låneansökan.
Kreditupplysning endast om legitimt behov finns vid ansökan om lån eller kredit
Även om det är vanligare att företag tar ut kreditupplysningar på privatpersoner kan vem som helst ta ut en kreditupplysning på någon annan. Det gäller dock att du har ett legitimt behov för att du ska ha rätt att göra det, eftersom kreditupplysningen registreras hos personen i fråga. Om du till exempel är en hyresvärd som vill kontrollera din hyresgästs ekonomi har du normalt möjlighet att ta ut en kreditupplysning på honom eller henne. Det är viktigt att notera att personen som får en kreditupplysning uttagen på sig alltid har rätt att veta vem som har gjort det, oavsett om det rör sig om ett företag eller en privatperson.
Om du vill kontrollera ekonomin hos ett företag slipper du kravet på legitimt behov. Där kan du istället ta en kreditupplysning av vilket skäl du vill och få reda på siffrorna i bolaget. Det innebär att du får veta nyckeltal som omsättning samt resultat utan att behöva förklara vad du behöver dem till.
UC störst på upplysningar
Det största företaget för kreditupplysningar i Sverige är Upplysningscentralen (UC). De hanterar majoriteten av alla upplysningar som företag vill ta på privatpersoner och ser till att samla finansiella data i ett register för att de ska vara tillgängliga för alla långivare. Om du vill ta ett lån hos en etablerad bank eller ett snabblån hos ett kreditinstitut är sannolikheten stor att de tar ut en kreditupplysning hos UC på dig. Därefter får du veta hur bedömningen ser ut i och med företagets lånebeslut.
Olika former, UC3 och UC13
Kreditupplysningen på privatpersoner som UC delar ut kommer i två former, UC3 och UC13.
- UC3 är den vanligaste versionen och innehåller alla uppgifter som kan vara relevanta för en låneansökan. Det innebär att företaget kan se hur mycket du har deklarerat i inkomst under de senaste åren samt historiken över dina kreditförfrågningar.
- UC13 är en nedbantad version och kallas därför för en mikroupplysning. Där är det endast skuldsaldot hos Kronofogden samt eventuella betalningsanmärkningar som ges ut tillsammans med personuppgifter som namn och adress.
Andra alternativ
Även om UC är störst på kreditupplysningar finns det gott om alternativ på marknaden. Företag som Bisnode och Creditsafe har liknande affärsverksamheter där företag eller privatpersoner kan välja att begära ut uppgifter om ekonomin. Eftersom en upplysning som tas av ett annat företag inte registreras hos UC kan det vara en fördel för den som vill undvika fler förfrågningar hos Upplysningscentralen. Alltför många UC-upplysningar kan nämligen påverka kreditvärdigheten negativt om du vill söka lån hos en bank eller ett företag, och det kan leda till ett avslag på din ansökan.