Finns skatteparadis fortfarande?
Det var under 1960-talet som många mindre nationer och territorier runt om i världen upptäckte möjligheterna med att skapa frihandelszoner med låg eller obefintlig skatt. Det var också under 1960-talet som begreppet skatteparadis myntades. Anledningen till tillägget ”paradis” var att många av länderna och territorierna var belägna på tropiska breddgrader.
Vad är ett skatteparadis?
Ett skatteparadis är ett land eller ett helt eller delvis suveränt territorium med strikta regler för banksekretess samt mycket förmånliga skattenivåer. Vissa skatteparadis har skattenivåer på bara någon procent. Att banksekretessen är strikt betyder att bankerna i skatteparadisen (ofta kallade offshore-banker) inte lämnar ifrån sig någon information över huvud taget avseende vem som står som ägare till ett bankkonto. I många fall finns inga namn över huvud taget registrerade för bankkontot, därav den klassiska benämningen nummerkonto.
Samarbetsavtal med Sverige
Om ett land ska betraktas som ett skatteparadis eller inte beror till stor del på i vilket land man egentligen är bosatt eller bedriver näringsverksamhet. För att de nationella skattemyndigheterna ska kunna få ut information om tillgångar gömda i skatteparadis, måste myndigheterna ha avtal om detta med respektive land. Ett land som är mycket aktivt med att skriva avtal med skatteparadis runt om i världen minskar alltså effektivt antalet potentiella skatteparadis för sina medborgare och företag.
Sverige är ett land som ligger i framkant när det gäller att identifiera skatteparadis och skriva avtal om informationsutbyte. Fram till 2012 har sammanlagt 37 avtal träffats. Det gäller bland annat de mest klassiska skatteparadisen Caymanöarna, Bermuda, Liechtenstein, Isle of Man, Monaco, Luxemburg samt de brittiska kanalöarna. Det senaste avtalet om informationsutbyte träffades med Schweiz sommaren 2012.
I OECD:s rapport från 2010 om skatteparadis som i princip inte har något avtal med något land nämns bara sju nationer/territorier, nämligen Liberia, Montserrat, Nauru, Belize, Panama, Niue och Vanuatu.
Den som idag vill undanhålla skatt i Sverige har således inte särskilt många alternativ och alternativen blir färre för varje år. Samtidigt finns den lilla pikanta detaljen att många av svenska kommuner och landsting investerar överskott i fonder som har sin hemvist i klassiska skatteparadis.
Det har att göra med att det i sig inte är olagligt att ha bankkonton i banker som har sin hemvist i skatteparadis. Det som är olagligt är att undanhålla vinster från beskattning. Det är bara obeskattade medel som Skatteverket har sikte på i sitt arbete med att undanröja banksekretessen och begära ut bankkontoinformation.
Läs mer om skatt och skatteparadis på Skatteverkets webbplats för utlandstransaktioner (Länk till ”Skatteverkets kontroller av dolda inkomster i utlandet”).