Vad är seniorlån?
När man kommer upp i åldrarna blir det allt svårare att få möjlighet att låna pengar. Det beror helt enkelt på att långivarna inte vill ta på sig den risk som det innebär att låna ut pengar till äldre personer. Fram tills det år man fyller 65 eller 70 (olika långivare har olika villkor) kan man i princip alltid ta ett privatlån utan säkerhet, men räntan på ett sådant lån är kanske inte så attraktiv alla gånger. Ett alternativ till ett privatlån är seniorlånet.
Så här fungerar ett seniorlån
Ett seniorlån är en form av bolån, som enbart erbjuds till personer över en viss ålder. Förutsättningen är att låntagaren är pensionerad och äger en villa, bostadsrätt eller fritidsfastighet som inte är belånad över huvud taget eller bara är mycket lågt belånad. Tanken med seniorlånet är att låntagaren ska kunna frigöra pengar genom ett lån med bostaden som säkerhet. Seniorlånet gör att personer som har en lägre månadsinkomst, men samtidigt har ett stort bundet kapital i bostaden, kan få mer pengar att röra sig med i vardagen eller använda för konsumtion. I vissa fall kan seniorlånet även göra att man har råd att bo kvar i bostaden trots mycket låga månatliga inkomster.
Hos de flesta långivare som erbjuder seniorlån kan man välja mellan att få lånet utbetalt månadsvis eller i en klumpsumma. En del långivare erbjuder även en kombination av de två alternativen, allt för att lånet ska bli så flexibelt som möjligt.
Som låntagare kan man maximalt belåna upp till 60 procent av bostadens värde. Det innebär en skillnad mot ett vanligt bolån, för vilket man kan låna upp till 85 procent av marknadsvärdet. Samtidigt är lånevillkoren under seniorlånets löptid relativt förmånliga. Man betalar inga amorteringar under löptiden. Räntan för lånet adderas till den totala låneskulden och är givetvis avdragsgill. Man behöver heller inte betala några aviseringsavgifter eller uppläggningsavgifter. På ett lån med månatliga utbetalningar löper lånet alltid med rörlig ränta. För ett lån med en engångsutbetalning väljer man själv mellan rörlig och bunden ränta.
När lånets löptid är till ända ska lånet lösas i sin helhet, oavsett om man väljer månatliga utbetalningar eller utbetalning i form av klumpsumma. Med ett större lånebelopp kan detta innebära att man blir tvungen att sälja villan, bostadsrätten eller fritidshuset. Denna faktor ska man noga ta med i beräkningen innan man ansöker om ett seniorlån.
Att tänka på innan du tar ett seniorlån
- Du kan vara tvungen att sälja bostaden när lånet ska lösas. Se till att du är beredd på detta.
- Vill du använda lånet för att frigöra pengar för löpande konsumtion varje månad eller för att få loss en större summa pengar för att lösa andra lån alternativt göra investeringar?
- Om du väljer engångsutbetalning, vill du att lånet ska löpa med bunden eller rörlig ränta?
- Låna inte för mycket. Det kan vara frestande att låna lite extra för konsumtion, men kom ihåg att du ska lösa hela lånet på förfallodatumet.
- Om du bara behöver ett mindre tillskott till hushållskassan, kan ett privatlån vara ett bättre alternativ?