Vad innebär personlig konkurs?

Konkurs är ju ett ord som man främst förknippar med företag, men även privatpersoner kan gå i konkurs. Själva ordet konkurs är en juridisk term för det rättsliga förfarande under vilket ett företags eller en privatpersons tillgångar tas i beslag av en förvaltare. Tanken är att tillgångarna ska säljas och att intäkterna ska fördelas mellan fordringsägarna, det vill säga de som företaget eller privatpersonen har skulder till. Det är alltid tingsrätten som beslutar om att försätta ett företag eller en privatperson i konkurs, antingen på begäran av någon som har en fordran eller på egen begäran. Det sistnämnda är dock ganska ovanligt, särskilt för privatpersoner.

 Vad händer under en personlig konkurs?

När man har skulder som överstiger tillgångarna, och det inte finns några tecken på att man ska kunna betala sina skulder inom överskådlig tid, löper man risk att försättas i personlig konkurs. Det ska dock sägas att personlig konkurs i många fall kan undvikas, bland annat genom att Kronofogden har stora möjligheter att spärra tillgångar och genom detta med tvång kan lösa åtminstone vissa av skulderna. Ett annat alternativ till personlig konkurs är skuldsanering. Läs mer om skuldsanering på Konsumentverkets webbplats (http://www.konsumentverket.se/privatekonomi/Skulder/Skuldsanering/).

När tingsrätten har beslutat om personlig konkurs utses en förvaltare som gör en genomgång av privatpersonens tillgångar och skulder. Alla tillgångar som kan omsättas i kontanter säljs för att frigöra medel att betala skulderna. Typiska tillgångar är bilar, hemelektronik, kontanter på sparkonton, med mera. Det finns dock några undantag. Sådana tillgångar som en privatperson behöver för att kunna leva ett drägligt liv får inte säljas. Det gäller till exempel vissa möbler och andra nödvändiga saker i hushållet.

Det är dock inte nog med att man inte får förfoga över sina tillgångar. Man får heller inte fritt använda eventuella inkomster. Förvaltaren övervakar utbetalningarna och ser till att man endast gör de utbetalningar som absolut krävs för att hushållet ska fungera. Det handlar till exempel om hyra, mat, el och hygienartiklar.

Om man tidigare har varit aktiv i näringsverksamhet, antingen som företrädare för ett företag eller som innehavare av en enskild firma, måste man upphöra med detta. Konkurslagen säger nämligen att man inte får bedriva näringsverksamhet som kräver bokföringsskyldighet.

Vad händer sen?

Om det återstår skulder efter det att alla tillgångar har skiftats ut, bär man i fortsättningen med sig dessa skulder. Ett aktiebolag eller en ekonomisk förening som går i konkurs upplöses helt efter konkursen, men detsamma gäller inte för privatpersoner. Man har fortfarande ett ansvar för att betala kvarvarande skulder. Dock kan sägas att man ofta har möjlighet att skriva ner skulder och/eller förhandla om avbetalningsplaner.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

3 svar till “Vad innebär personlig konkurs?”

  1. Jan Wilund skriver:

    Hej, jag har en enskild firma som är väldigt illa ute, om jag nu sätts i personlig konkurs kommer min fru drabbas av det också ekonomiskt? Mvh Jan

  2. Andreas Terzitane skriver:

    Hej ..Förlorar man sin bostadsrätt och pensionssparande vid personlig konkurs??
    Med vänlig hälsning, Andreas

  3. Per R. skriver:

    Bostadsrätt kan säljas ja, pensionssparande mer osäker på men jag tror inte dessa ingår: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2018.5/322285.html

    Dock privat pensionspar kan ingå. Men inte tjänstepensioner som det ser ut ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *